Buchara

Titel: Buchara

Rustige nacht, een goede voorwaarde voor een dag Buchara. De oude stad. 

Nadat we ons eerst bijna klem hebben gereden in allerlei kapotte straatjes, gooit Gerda het over een andere boeg. Terug naar de bredere toegangswegen en inderdaad, over mooi asfalt vinden we een prima parkeerplek bij de toegang naar de toeristische oude stad. 

Door onze eerdere mislukte poging om daar te komen, hebben we wel een aardig beeld gekregen van de ‘echte’ oude stad, zoals de mensen daar nu wonen. Word je niet blij van.

Echt oud

Oezbekistan en zijn monumenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We staan dicht bij het Tourist Office, waarbij we ons op z’n minst een klein kantoor voorstellen, gezien de grootte en belangrijkheid van Buchara. Blijkt het zo’n losstaand kioskje te zijn, van ruim een meter doorsnee en vandaag gesloten. Hoe krijg je ‘t verzonnen.

Goed, we nemen de LPlanet in de hand en beginnen onze eigen toer. Het kan eigenlijk niet mis, je komt min of meer vanzelf langs de highlights. 

Het toeristenhokje is trouwens niet het enige wat dicht is, ook een fotogalerie waar we graag willen kijken en nog zo wat dingen. Het kan toch niet aan eerste Pinksterdag liggen? 

Bijna alles is gerestaureerd, maar erg mooi. 

In tegenstelling tot Khiva, zijn hier vandaag geen schoolklassen. Dat scheelt enorm in drukte en de sfeer is daardoor relaxter. Natuurlijk is ook hier souvenirhandel, op straat en om de bezienswaardigheden heen. Het stoort ons niet, we genieten van onze wandeling en zijn onder de indruk van al het moois.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij een restaurant maken we nog een foutje: er staat een losse geldautomaat, met het opschrift Bankomat. Daar kan je pinnen, lazen we voor we vertrokken. Zonder na te denken, storten we ons op het apparaat, denkend dat we Oezbeekse Som zullen krijgen. Ik schrik me rot als er slechts  één biljet uit komt in plaats van een stapel Som(men?). Pas na een paar seconden dringt het door dat ik een biljet van 100USD in mijn hand houd. Tjongejonge, die hebben we zelf ook! 

Razendsnel steken we de weg over om het geld in de granieten kelder van Hotel Asia in een kaal hokje te wisselen. 

Nu we er toch zijn, vragen we aan de receptionist in het hotel of hij weet hoe en waar we hier aan diesel komen? Aan de snelweg naar Samarkand, zegt hij, is een tankstation van UzOil, waar het te koop is.

Met het geld gaan we Oezbeeks lunchen: kipspies en tomaat/aubergine-torentje met kaas. 

Moe, maar voldaan rijden we terug naar onze plek bij het stadion. Op loopafstand is een forse pijp, waar dag en nacht water uit stroomt in een bassin. Eerst gaan we lekker met onze voeten er in en later doen we er nog een klein wasje. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen wind, het blijft erg warm.

Wat opvalt zijn de Chevrolets. Laat ik zeggen de witte Chevrolets. Van klein (Matiz) tot wat groter, middenklasse. Als je die niet hebt, lijkt het of je niet meetelt. 

Verder krioelt het van de piepkleine Suzuki-busjes, ook allemaal wit. Ze fungeren als openbaar vervoer. Veel meer dan 4 of 5 passagiers kunnen er niet in, maar omdat het er zoveel zijn, kan dat geen probleem zijn.

Nog een dienstmededeling: als ik dit schrijf is het intussen woensdag de 23e en hebben we drie nachten Samarkand achter de rug. Morgen gaan we de grens met Tadjikistan over. Daar is de dekking van de internetproviders heel summier. Zodra er een sprankje WiFi of 3G is, horen jullie van ons, maar ik ben bang dat het blog wat zal stagneren. Vincent, dank voor je hulp!

8 thoughts on “Buchara

 1. Dag dames. De plaatjes zijn in ieder geval prachtig. Als de WIFI de Rest van de reis ook zo goed blijft dan houden we jullie in ieder geval goed bij:) liefs uit Limburg x

 2. Mooie kleurrijke dames onder de paraplu. Geen zwarte burka.
  Hoe is de kleding over het algemeen van vrouwen in dit deel van de aardbol?

  • Dit is nog niks. Heel veel vrouwen in Oezbekistan en in Tadjikistan (tot nu toe) lopen in de prachtigste glittergewaden. Bij ons, zou je het misschien ordinair vinden, maar hier past het om de een of andere reden. Letterlijk schitterend!! Hoe fotografeer je dat? Vragen? Liefs.

 3. I love your photo of Buchara ‘echt oud’. Especially the contrast of the building and surrounds compared to the three people who really stand out with the clothes they are wearing. Would do well in an exhibition.

 4. Ha Riet en Gerda, jullie zijn middenin je avontuur. Leuk om mee te lezen en te kijken. Ja , vragen en je fototoestel laten zien, mis ook die foto
  met de brutale vrouwen zonder mannen?
  Wij gaan morgen de boot op , zitten nu nog in de zon met 27 graden in Noord dk.
  Op ijsland 6 graden. Veel liefs van Anneke en Wijnie en god tur.

  • Lieve meiden, jullie een geweldige tijd op IJsland! En het wordt vast warmer. Je hebt gelijk Wijnie, je moet het gewoon vragen. Ik ben alleen bang dat Gerda en ik dan ook weer met de hele familie op de foto moeten als tegenprestatie… Geniet! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website