De Portes zijn nog dicht

Woensdag 8 maart

Sterren gisteravond bij het naar bed gaan. Later in de nacht is het nog steeds helder, want als ik even bijkom, schijnt de maan naar binnen.
Vanmorgen om een uur of zeven zie ik zwak zonlicht op de berg en de wolken zijn hoog. Dit kan zomaar een zonnige dag worden. Ook een bewolkte.  En dat wordt het. Gelukkig weinig neerslag, af en toe wat sneeuw en later op de dag nog een soort ijsregen, zodat de skibroek van Gerda gaat doorlekken. Ze is vergeten om de broek thuis te behandelen met spul dat waterafstotend maakt of zoiets.

‘t Kan alle kanten op toch?

Recht vooruit: ons gebouw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toch lekker geskied; ons hoor je niet mopperen. Ja, af en toe zachtjes en dan moet je héél goed luisteren. We mopperen dan een beetje op die Fransen, die zo slecht en/of zo weinig pistes prepareren. Kijk, skiën als je geen diepte ziet, is lastig, maar op niet-geprepareerde pistes is het erger. De losse sneeuw wordt op hopen geskied, waartussen zich ijzige geulen vormen. Als je de piste goed kan overzien, is dat niet zo erg. Je kijkt vooruit om te bepalen waar je je bochten gaat maken en je wordt niet verrast door bulten die toch hoger of zachter zijn dan je dacht. Als je geen diepte ziet, kan je ook slecht inschatten hoe steil de helling is, zodat je soms ineens veel meer vaart hebt dan je wil of dan je in die omstandigheden aankan!
Het lijkt alsof ze in de Portes du Soleil een gedeelte van de pistes expres niet prepareren. Het zijn altijd dezelfde die, wanneer je hier ook skiet, ongeprepareerd lijken. Zeker als je nog niet zo’n ervaren skiër bent en bewust alleen blauwe pistes neemt, kan je dus onverwacht op zo’n bultige, ongeprepareerde helling terechtkomen. We vragen ons elk jaar af of het beleid is, gemakzucht of gemakzuchtig beleid.

Dorpsstraat

Een stuk gezelliger zo’n boompje….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar ze wel aan doen, is lawinepreventie. We gaan er in elk geval van uit dat de explosies die we regelmatig horen daar mee te maken hebben. Het is trouwens opvallend hoeveel, bijna altijd jonge mensen, off piste gaan, terwijl er een substantieel lawinegevaar bestaat.

Eerst zijn we een eindje richting Chatel geskied, maar uiteindelijk leek de bewolking het dunst boven de pistes, die aan de Zwitserlandkant van Avoriaz liggen. De pistes daar waren redelijk, weinig buckels. Op het laatst, tijdens de ijsregen, hadden we helemaal boven wel last van ontzettend harde windvlagen, alsof je gezandstraald werd.

Ze kon niet wachten

En verder….geen chagrijnige liftmannen of ander ongedierte dat onze dag verstoorde.

Morgen gaan we gewoon opnieuw voor mooi weer. Wie weet gaan de deuren van de zon dan eindelijk open en kan Gerda op het balkon een sigaar roken bij haar blonde Leffe. En natuurlijk intussen de boel een beetje in de gaten houden vanaf haar verheven positie.

Menu van de dag: mijn Avoriaz-uitvoering van Bolognesesaus, pasta, Parmezaanse kaas.

Vogels? Daar hebben we het beter niet over. Behalve de alpenkauwen zien we niks. Af en toe, als we in een lift zitten, horen we een heel hoog, fijn geluidje. Goudhaantje?

10 thoughts on “De Portes zijn nog dicht

 1. Hoi Gerda en Riet!
  Wauw! Het ziet er echt heftig uit met die forse sneeuwval en dreigende zware hemel!
  Dit overstijgt de standaard wintersport-week toch behoorlijk volgens mij, hoewel ik niet uit ervaring kan spreken natuurlijk.
  Er zit zelfs een licht expeditieluchtje aan!
  Doorgaan!
  Groet!
  Gerrit

  • Haha, jij hebt het allemaal goed door! Leuk om van je te horen! Groeten ook aan Tini.

 2. Van jullie beschrijving neem ik aan dat je op die pistes alle kanten uit kan. Lijkt me leuk. We hebben hier ook wintersport gebieden in the high country (june, July, August), maar je kan niet van het ene gebied naar het andere skiien. Fijn dat jullie dit nog ieder jaar kunnen doen.
  Ik heb trouwens alle berichten ontvangen. Ze zaten op een andere plek, samen met nog een boel andere emails. Dus Riet het programma dat Je gebruikt werkt goed.

  • O fijn dat het toch in orde is Ruud. Portes du Soleil is één groot gebied. Dat is er heel prettig aan, zo kan je tochten maken.

 3. Hoi R&G,
  Ik had graag wat meer meegekregen van het gemopper. Mijn ervaring is dat ik helemaal niet zo m’n best hoeft te doen om dat te horen (denk Lapland) De ‘gezellige foto” inclusief bijschrift spant de kroon. Hilarisch …..,mensen komen vragen waarom ik zo moet lachen. Kan niet wachten tot ons volgende bacchanaal.

  • Nou…ik zal eens zien vanavond, wat er nog in de mopperdoos zit! Ik vind blij zijn mag (moet) altijd ongelimiteerd, maar de ellende mag er ook zijn toch? Ik snap nog steeds niet welke foto…ga ff kijken op het blog… Tot gauw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website