Détour?

Zondag 5 november 2023

Wat is erger, in de stromende regen de auto inladen en daarna met wilde wissers vertrekken óf… WNL met Rick Nieman, Mona Keijzer en Soof Hermans? Ik weet het wel! 

Maar we zijn de A10 nog niet af of een felle zon probeert ons door de voorruit te verblinden en voorziet de grote donkere bolle buien van schitterend witte randen. Het contrast tussen die blauwzwarte wolken en het oplichtende groen van de weiden is een feest om naar te kijken. Tel daar een paar grote vluchten kieviten bij op en de vogel van de dag zit in de pocket. 

In de buurt van Antwerpen barsten de wolken open en rijden we kilometers niet harder dan 80. Kan iemand die Belgen eens uitleggen wat zoab is? 

Toen ik bij vertrek uit Amsterdam de navigatie instelde, liep de kortste route over Brussel en Parijs. Logisch. Maar tot mijn verbazing laat Google Maps ons op de ring van Antwerpen de afslag Brussel (E19) voorbijrijden en stuurt ons over de E17 richting Kortrijk en Lille. Dat bevalt me helemaal niet en ik ben bang dat we aan een grote omweg bezig zijn. Het gebeurt wel vaker dat Maps ons op een irritante dwingende manier naar een andere route probeert te krijgen. Misschien ligt dat aan bepaalde instellingen, zoals wel/niet tolwegen vermijden. Dat soort dingen bereiden wij slecht, beter gezegd ‘niet’ voor. 

Omdat ik rij, kan ik niet op een scherm kijken en zo uit m’n hoofd zie ik niet goed voor me waar  Antwerpen, Lille en Parijs zich ten opzichte van elkaar en van ons einddoel bevinden. Ik moet het loslaten en Gerda heeft waarschijnlijk gelijk door te doen wat de navigatie aangeeft. 

In elk geval duiken we sneller Frankrijk in dan ik had gedacht, dat scheelt weer en bovendien rijden we al een hele tijd onder een stralende zon. Dus opladen met die zonnepanelen! Ook kunnen we wat langer doorrijden omdat de duisternis later invalt. 

Nou…dat valt tegen. Om een uur of vier als we op de A1 richting Parijs rijden, klettert de regen weer zo heftig neer dat we het nog hooguit een half uur willen verdragen. Ik kijk alvast op Park4Night en kom uit bij Bapaume, een gemeente met zo’n 4000 inwoners. De informatie is wat onduidelijk; moet je nou wel of niet betalen, parkeren lijkt gratis, maar toch moet je één of andere kaart kopen… en een toilettank of cassette hebben we niet…kortom, we gaan het zien. 

We komen terecht in de buurt van een park, met veel parkeer- en andere ruimte, bomen en van een afstand zien we de witte campers staan achter een slagboom. Eerst maar eens parkeren en de boel rustig bekijken. Dat duurt niet lang, want hier waar we nu staan, willen we het liefst blijven. Rustige plekken onder mooie herfstbomen, naast de kerk.

Van verschillende kanten…

…bekeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dus, eerst even plassen in het verlaten park en dan het dak omhoog. Heerlijk staan we hier. 

“We kunnen best boven slapen”, zegt Gerda en ze heeft gelijk. Toch verandert onze mening enigszins als rond een uur of 6 de plaatselijke jeugd arriveert in o.a. BMW’s en zich vapend met grote rookwolken en onhandig kabaal een weg door het leven zoekt. 

Gelukkig zijn wij voor hen niet interessant en na een uur vertrekken ze. De vraag is, komen ze later nog terug? Dat ze precies hier samenkomen, lijkt niet zo gek. Zoals ik al zei, het is een fijne plek en bovendien is er een soort pleintje dat helemaal overdekt is. Laat de regen maar vallen.

In de verte de witte

De enige andere gasten zijn twee jeu-de-boulers, die zelfs nog doorgaan met spelen als het volgens ons al lang te donker is om het kleine balletje nog te kunnen zien. 

En o ja.. even kijken wat het zonnepaneel vandaag heeft bijgedragen! Huh? NIKS! Nul! Dat kan niet dus er is iets mis. Wat een gezeik, waren we net zo blij dat we ons geen zorgen meer hoefden te maken dat we zonder stroom zouden komen te zitten. Morgen direct ff Amersfoort bellen! 

Menu van de dag: kalfs- en lamsworstjes van onze hofslager, sperziebonen. 

Intussen staan we vol in het licht van 4 lampen aan een mast bij onze auto. We zullen niet onopgemerkt blijven. (Vrij naar Reve)

 

 

 

 

 

9 thoughts on “Détour?

 1. Vandaag twee episodes achter elkaar gelezen, maar dan zit je ook meteen in Frankrijk. De vaart zit er dus al goed in en ook Amersfoort kan morgen meteen al de borst natmaken over het eerste “ongerief”. Al vermoed ik dat er weinig aan de hand zal zijn omdat de panelen mogelijk uitgeschakeld zijn op het moment dat jullie rijden.
  Maar we gaan het vast nog horen. Goede reis en succes met en voor Kick

 2. Hoi Riet en Gerda!
  Fijn dat jullie weer op pad zijn zodat ik jullie berichten weer even kan prefereren boven het NOS nieuws.
  Ben benieuwd naar tekst en foto’s en hoop jullie juichend naast Kick in zee te zien!
  Goede reis en veel plezier.

  • Hi Gerrit, leuk om van je te horen. Zonder jouw commentaar is het ook een saaie boel natuurlijk 😉 En dat we zelfs boven het nieuws uitsteken! Groet ook aan Tini.

 3. I’m catching up on your blogs, but don’t know if you will read my response as I still have many blogs to go. Anyway, great to follow your travel stories again.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website