Jan Smid uit Sandend

Maandag 24 juni 2019

Wat zo fijn is aan voorspellingen is dat ze uitkomen. Daar zijn voorspellingen tenslotte voor bedoeld. Bij het ontwaken vallen de eerste druppels, die al snel overgaan in een echte bui. En ook prettig is dat het ons meevalt. Kijk, wij gaan er nu zo langzamerhand vanuit dat Schotten harde wind en plenzende regen gewoon vinden, omdat dat de omstandigheden zijn, die we hier meemaken. Dus als een Schot het de moeite waard vindt om ons te waarschuwen voor een hele dag regen, denken wij: ‘OMG, dat wordt een dag noodweer!’ Niks van dat alles; matige wind, vrij lichte regen en af en toe zelfs even droog. Voor vertrek zitten er een paar kneus vlak voor de schuifdeur, we hebben ze al eerder gezien, maar vooruit: vogel van de dag.

Cullen

Rookhuisje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan verder oostwaarts en weer zeg ik: “Wat een geweldige kust is dit!” We zijn helemaal weg van de dorpen met hun oude havens, de kleine oude vissershuizen en de aparte sfeer die er hangt. Portknockie, Cullen, Sandend enzovoort. Ze hebben allemaal hun eigen charme plus een zandstrand. Je zal het maar voor je deur hebben. Die vissershuisjes staan bijna in zee en de bewoners ervan hebben ongelofelijke vergezichten.

Cullen heeft een paar mooie oude stenen bruggen en nodigt uit om er even rond te lopen ondanks de kou en de regen. We parkeren de auto, bekijken etalages, o.a. van de vele brocantewinkels, die duidelijk op toeristen zijn gericht. Fijn voor ons dat die laatsten er nu niet zijn. Bij de Tourist Info nemen we een gedetailleerd kaartje mee en vragen of er hier verse vis wordt verkocht. Helaas niet. Wat zou nu het verschil zijn, qua verkoop van vis aan particulieren, tussen Nederland en landen als Noorwegen, IJsland en nu ook Schotland? In al deze landen wordt vis gevangen. Waarom zijn dan in Nederland viswinkels en in die andere landen niet of nauwelijks? Ik blijf het me maar afvragen. Heeft iemand een antwoord? Ik hoor het graag.

Schotland en zijn monumenten

De mannen van Messrs J. Smith

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar Sandend moet je echt afslaan; de doorgaande weg loopt er niet doorheen. Maakt niet uit, we willen niks missen hier en van een afstand keken we op een baai met alweer een mooi strand. Bij het begin van het dorp staan wat vrachtwagens bij een loods, goed opletten Riet en jawel!! ‘Messrs J. Smith’ en daaronder: ‘Fish’! Nu is het niet echt een winkel, maar ik zie ook een opschrift ‘wholesale and retail’. Straks op de terugweg zien we het wel. Enig dorp weer, waar veel mensen een eigen rookschuurtje hebben. Je ruikt bijna de gerookte vis, als je er rondloopt. Nu nog onze vis.

Vissershuisjes

Sfeer..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We stoppen bij de loods, waar een jonge knul net wil beginnen met de boel schoonspuiten. “Do you sell fish to privat persons?” Jazeker! “What fish do you have?” Hij noemt een reeks soorten op, waar ik niet allemaal de Nederlandse naam van ken, dus vraag ik naar kabeljauw, lekker en goed te bereiden in de auto. Ze verkopen alleen per hele filet, geen probleem, dat wordt smullen! Een collega komt erbij en vraagt: “You don’t want smoked salmon?”  Ja, ook lekker, maar mogen we dan even in de ruimte naar de vissen komen kijken? Dat mag en hij houdt ons een doos vol mooie moten voor: “It’s just not cheap, £19 per kilo”. Doet u maar. En zo willen we tevreden wegrijden, als ik bedenk dat hier natuurlijk een foto van op het blog moet. Een paar mannen, waarvan er één een paar keer in Urk is geweest, komen spontaan poseren, maar de jonge knul aarzelt. Hij krijgt geen kans, zijn collega zegt dat hij erbij moet komen met zijn knaloranje broek: “Because you take the fog away!” Als de jongen hoort dat de foto op het blog komt, wordt hij nieuwsgierig en vraagt naar het adres ervan. Wat een leuk intermezzo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere boodschappen doen we in Portsoy, waarna we Whitehills bezoeken. Daar hebben ze trouwens ook een viswinkel bij de haven. 

Verder naar Bannf en Macduff. Intussen is het flink mistig geworden, je ziet geen hand voor ogen. Dat neemt veel plezier weg in de zin van dat je de dorpen niet meer van een afstand aan de kust kan zien liggen. Bannf heeft een wat minder intieme sfeer dan de andere plaatsen en in de haven van Macduff liggen vrij grote vissersboten, misschien pakken ze het hier wat grootschaliger aan. We proberen om er een standplaats voor de nacht te vinden, wat lukt en ook weer niet. De plaatsen zijn er, alleen wij zijn er niet tevreden genoeg mee: te donker, te weinig uitzicht, te veel huizen in de buurt, vieze plasplek enzovoort.

Nog even volhouden dus en door naar Gardenstown. Niet helemaal; een paar kilometer ervoor staat in de dichte mist een bord ‘parkeren voor wandelaars’, het begin van een pad. Hier blijven we, zien doen we toch niks. Het is 12° en het regent. Schots bier, wijn en de heerlijke kabeljauw zijn ons een grote troost.

 

 

2 thoughts on “Jan Smid uit Sandend

  1. I’ve caught up! Moved house and now back in Sydney. Will stay here for a couple of weeks before going back to Mackay to pick up our caravan and continue our travels.
    It’s so nice to read how you love the coastline. And it sounds like you’re now well climatised to the shitty weather.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website