Niet alleen de ochtendstond…

Dinsdag 22 mei 2018

De hele nacht door is er een dier te horen met een erg irritant geluid. Toen we gingen slapen dacht  ik eerst dat het iemand was die één of ander elektronisch speeltje had, waar ie niet van af kon blijven. Het zijn telkens 3 tonen met een vrij korte pauze er tussenin. We houden het nu op een vogel, maar het kan ook een hagedis zijn. Geen idee wat die voor geluiden kunnen produceren. 

Registan

Ook goud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ons echt uit de slaap houden, lukt hem of haar niet, dat kunnen we ons niet permitteren. 

Eerst het blog bijwerken en dan op stap. Om de hoek is een supermarkt, waar we kool en courgettes zien liggen. Vlug kopen en naar ‘huis’ brengen, misschien zijn ze later op de dag uitverkocht. Het gehakt, dat we ook zelden tegenkomen, laten we wachten tot later. 

Eénmaal bij het Tourist Office begrijpen we waarom dat niet in de LPlanet wordt vermeld. Een tafeltje en een stoel in een overigens bijna lege en buitengewoon ongezellige souvenirwinkel, waar een paar jonge vrouwen met een peuter bezig zijn. 

Eén van hen is van het Office en weet geen antwoord op onze vragen. Ze belooft er naar op zoek te gaan en morgen kunnen we terugkomen om het resultaat te vernemen.

Mausoleum van Islom Karimov

Detail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het verlengde van het VVV ligt de Bibi Khanum moskee. Nu we er zo dicht bij zijn, bekijken we die eerst. Indrukwekkend, en wat een joekel van een gebouw. Tja, veel van onze kerken en kathedralen zijn qua maatvoering natuurlijk ook wat megalomaan.

We keren om richting Registan. Daar liggen aan een groot, leeg plein drie fantastisch mooie gebouwen, madrassa’s, een soort onderwijsinstituten. Wat een prachtige plek is dit. Alleen blijft het me verbazen dat zelfs in die gebouwen overal souvenirhandeltjes zitten. Sterker nog, zelfs in een klein mausoleum zit binnen bij het graf een mevrouw met tafelkleden en zo. 

Om er nog iets triviaals tegenover te stellen: er dichtbij is een supermarkt die Maestro accepteert, oranje wortelen verkoopt en een slijterij als buur heeft. Ja… het (Russische) bier vliegt er door met deze temperaturen.

Regelmatig worden we aangeklampt voor een fotoshoot, maar daar zeggen we momenteel ‘nee’ op. We hebben het er een beetje mee gehad. 

Mausoleum van Timur

Tadjikistan en zijn monumenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel vrouwen zijn gekleed in fluweelachtige jurken in de mooiste kleuren, vaak met bijpassende broek, waar glinsterende draden doorheen geweven zijn en letterlijk schitterend borduurwerk van af straalt. Voeg daarbij een reeks gouden tanden en het beeld is compleet.

Wat verder heel gewoon is, bij  zowel mannen als vrouwen, is het hebben van een compleet gouden bovengebit. Misschien ook onder, maar dat valt niet zo op. Je weet niet wat je ziet als ze hun mond opendoen! Ik vraag me steeds af of dat een soort spaarpot is. Ik bedoel, zouden ze die echt mee het graf innemen of worden die er vóór de begrafenis uit gehaald?

Vogel van de dag

Nu zouden wij op onze beurt die vrouwen wel willen fotograferen, alleen dan moeten wij mogelijk als tegenprestatie ook weer poseren. Tot nu toe hebben we het zo gelaten.

Om een uur of 5 proberen we wat warmte uit de auto te jagen en laten ons de Oezbeekse wodka en dito bier goed smaken. Morgen verder. Het is voor ons te veel om in deze temperaturen langer dan een uur of vier door de stad te slenteren. 

Beetje internetten, koken en naar bed.

4 thoughts on “Niet alleen de ochtendstond…

  1. Altijd een beetje lastig dat fotogaraferen van mensen. Ik probeer het nog wel eens vanuit de heup. Maar wat ook goed werkt is Een van jullie op de voorgrond zetten en doen alsof ik van haar een foto maakt. Dan op het juiste moment camera iets verplaatsen. Wel ff erop letten dat je op de juiste scherp stelt.

  2. Really nice you’ve finally arrived in a much nicer region. I love the photos. Great to have access to some amenities even though sleeping in the car is still better than in the available bed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website