Protest!

Zaterdag 5 november 2016

Regen vannacht en het is nog niet klaar. Dat is een teleurstelling na de mooie dag van gisteren. Het nodigt niet uit om in de stad rond te lopen, wat we van plan waren.
In elk geval hebben we nog één binnenactiviteit op het programma en dat is een bezoek aan de Galleria dell’ Accademia, waar o.a. beelden van Michelangelo te zien zijn. Bus 11 zet ons zo goed als voor de deur af, na weer alle geparkeerde auto’s en scooters op een haar na gemist te hebben! Je zou voor je lol een dag in de bus zitten.

Taxi

Taxi

Palazzo MediciRiccardi

Palazzo MediciRiccardi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerst koffie met iets er bij op het Piazza San Marco in zo’n echt Italiaans geval; een mengeling van bar, patisserie en ijssalon. Ten slotte gaat de koffie voor de kunst uit (oud Toscaans gezegde).
Qua design ziet het er niet uit, maar lekker allemaal! Ok…vier Euro voor een cappuccino is best goed betaald toch?
Als ik aan het afrekenen ben, komt er een flamboyant gekleed persoon binnen. Eerst denk ik dat het een travestiet is, maar het is een vrouw. Operettekleding in het kwadraat en een pop op haar rug gebonden. Ze staat vlak naast me en ik maak haar complimenten met haar outfit; je kan moeilijk doen alsof je niks ziet. Eén van de obers zegt me dat ze taxi-chauffeur is. En inderdaad, haar auto staat voor de deur. Ziet er ook niet doorsnee uit. Intussen is ze een andere tent binnengegaan, dus ik kan haar niet vragen om bij haar auto te poseren.

Van Michelangelo

Van Michelangelo

Ook Acontius schreef al op een Apple!

Ook Acontius schreef al op een Apple!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen we vanochtend bij de bushalte stonden, hing er een papier met de mededeling dat er vandaag vanaf 14:00uur een demonstratie zal zijn op het Piazza San Marco en dat er daarom een andere route gereden zou worden in de middag.
“Je gelooft het niet”, zei ik tegen Gerda, “daar moeten wij uitstappen op dat plein”.
De politie is er helemaal klaar voor, bij alle hoeken van het plein staan overvalwagens, zwaar bewapende oproerpolitie en undercoveragenten lopen overal rond. Aan één van hen vragen we waar tegen zal worden gedemonstreerd. Een ‘politieke demonstratie tegen overheidsbesluiten’…ja, dat kan van alles zijn. Ik ben wel benieuwd hoe dat er straks zal uitzien.

Eerst naar de Galleria. Daar hangen zalen vol middeleeuwse, religieuze schilderkunst, die ongetwijfeld tot de top op dit gebied behoort. Prachtig om te zien. Scenes met doorkijkjes op een Dali-achtig landschap, taferelen die aan Jeroen Bosch doen denken. Eén ruimte die aan beeldhouwwerk van Michelangelo is gewijd, met name voorstudies die hij maakte voor beelden.
Als je dat allemaal hebt gezien, kan je nog door een paar kamers met oude muziekinstrumenten lopen. Daar leren we dat er ooit een blaasinstrument heeft bestaan met de naam ‘serpent’. De naam dekt de vorm volledig; je zou hem zelf kunnen verzinnen.

O my God!!!

O my God!!!

Meid, over een paar jaar zijn ze weg...

Meid, over een paar jaar zijn ze weg…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weer buiten zijn we benieuwd hoe de demonstratie verloopt. Even om de hoek kijken bij het plein. Ja, er staan enkele honderden mensen, die met vlaggen zwaaien, o.a. die van de communistische partij. Op sommige spandoeken staat iets over ‘Sam-oil’ of zo….ik ben het precieze woord vergeten. In elk geval gaat het over olie. Op dit moment lijkt de opkomst niet groot en er is geen sprake van een dreigende sfeer.
Tijdens onze verdere wandeling komen we nog wel met enige regelmaat kleine groepen mensen tegen met een spandoek, die duidelijk op weg zijn naar het San Marcoplein. In de lucht cirkelt een helicopter.

Demonstratie

Demonstratie

Vogel van de dag

Vogel van de dag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij hebben trek. Het loopt tegen vieren en de meer ‘serieuze’ restaurants zijn al gesloten. Op het Piazza San Croce vinden we, behalve alweer een niet mis te verstane basiliek, restaurant Boccadama. Ik denk voor we bestellen, gooi ik de ‘broodkwestie’ er even in en zeg tegen de ober dat we gisteren 5 Euro betaalden voor brood dat we niet aten en of dat hier ook zo gaat. Want het volle mandje staat er al. Hij doet een beetje van ‘hoe is het mogelijk’ en ‘nee, dat komt hier niet voor’. Gerda geeft hem het mandje, dat hij meeneemt naar de keuken. Goed, we doen onze bestelling en terwijl we op het eten wachten, zet hij een aanmerkelijk grotere mand brood op tafel dan die van zonet. Ger zegt opnieuw dat we dat niet willen en of hij het mee terug wil nemen. Dat doet hij niet. Je voelt hem al aankomen: op de rekening staat bovenaan 4 Euro ‘tax!’
Ik word hier zo kwaad van! Niet om de 4 Euro, maakt mij het uit, stop het in de prijzen van je gerechten. Maar als je dat niet doet, zet dan op de menukaart dat je dit berekent. En als je dat ook niet doet, zeg mij dan eerlijk, als ik er naar vraag, dat dit ‘s lands wijs ‘s lands eer is en dat er ook bij jouw restaurant een bedrag in rekening wordt gebracht omdat er een mes en vork op tafel ligt. Terwijl ik het opschrijf, word ik weer kwaad! Voer voor psychologen? Herkenbaar?

Ook tijdens de wandeling naar de bushalte is er spontaan nog veel moois te zien. Het houdt niet op.

Menu van de dag: pasta met broccolisaus en Parmezaanse kaas. Spinazie. Gemengde salade.

Vogels van de dag: ‘roof’vogels (!) ?

5 thoughts on “Protest!

  1. Ha,ha, die toeslag is vast toeristenbelasting! In Italië moet je dat aan iedereen betalen. Of ligt het aan het MANDJE!

    • Nou… Er stond ‘Tax/cope’ en volgens mij is het laatste een afkorting van bestek oid. Stelletje oplichters zijn het!

  2. Het brood(mandje)….Herkenbaar ja! Tja, niet alleen Italië, maar ook in Griekenland heeft hier een handje van. Geen € 4,- dat is wel erg gortig maar € 1, willen ze er graag bij frommelen. Niet overal, maar in de toeristencentra proberen ze je zo een wat extra euro’s uit je zak te kloppen. Ook Car kan zich hier ontzettend over opwinden. En als het geen brood is dan betaal je wel wat extra’s voor je bestek. 😉 Het is vaak vechten tegen de bierkaai hoor. Als ik zoiets zie kunnen ze fluiten naar fooi. ?

    • Ja….dat mandje is de fooi, uiteraard. Onze ervaring in Spanje was altijd dat ze het niet rekenden als je het mee terug gaf. Viva Espagna! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website