Van Kwade Hoek en Volgerland

Maandag 4 september 2023
Titel: Van Kwade Hoek en Volgerland

Verrassing: we zijn op pad! Om half twaalf starten we de Coast, uitgezwaaid door de Georgische kok die in restaurant Caña werkt, dat op de begane grond van ons appartementsgebouw huist. Hij is een neef van de Turkse eigenaar van Caña. Toen we een tijdje geleden met Tanner, zo heet de eigenaar, stonden te praten en hem vertelden dat we graag naar Georgië zouden reizen, stond hij erop dat we kennis zouden maken. Uit de keuken kwam een prachtige jongeman, jaar of twintig, mooi getinte huid, zwart haar en ogen zo licht en blauw dat je, als het water was, er zonder  aarzeling in zou springen. Mochten we naar Georgië gaan dan wil hij ons uitgebreid informeren en voorzien van contactadressen. Hoe hij heet, ben ik vergeten. 

Een Nedertrip dus, in eigen land. Hopelijk wordt het geen bad trip. 

De navigatie staat ingesteld op een vogelhut bij Stellendam, genaamd Tij. Want Gerda heeft een nieuwe verrekijker, een Swarovski(!) en die moet ingewijd worden. Of anders gezegd: ze moet er nog aan wennen. Zo verenigen we het nuttige met het aangename. Het uitkijkpunt Tij heeft wisselende kritieken zegt Ger. We gaan het zien.

Lunchen bij Basta

Toetje onderweg naar Tij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderweg blijkt dat VictronConnect, de zonnepaneelapp, niet doet wat hij moet doen. Het begin van een bad trip? Ik krijg geen oplaadgegevens en er wordt geen grafiek getoond. Hele verhandelingen in het Engels, waar ik te weinig van begrijp en ik denk ‘dat wordt weer Amersfoort bellen’, onze garage. Ook wordt er gesproken over de pincode veranderen…durf ik dat, want ik begrijp niet echt of de ellende daarmee heeft te maken. Ja, ik doe het. De zes nullen verander ik in 123456. Onthouden als je ooit op die app wil kijken. En jawel, de oplaadactiviteit is zichtbaar, de grafiek geeft zich nog niet gewonnen. Na nog wat muggelen (West-Zeeuws-Vlaams voor prutsen of stuntelen) en het downloaden van een update heb ik ook dat verzet gebroken!

Al rijdend en pratend over het feit dat het eind van de week toch weer wat te warm voor ons gaat worden, denk ik aan vroeger (= ouderdomskwaal). En dan heb ik het over de tijd dat je van familie en vrienden vanuit het zuiden van Europa ansichtkaarten (wat zijn dat oma?) kreeg waarop met zes uitroeptekens stond geschreven ‘Het is hier 30°!!!!!’ O, eentje te weinig: !

Volgerland, hier blijven we

Nieuwsgierig…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik begreep toen al niet wat iemand ‘had’ met die temperatuur, maar het leek erop dat hun vakantie pas echt geslaagd was met het bereiken daarvan. En ik verdacht hen ervan dat ze ons thuisblijvers jaloers wilden maken. 

Na de industriewoesternij van Rotterdam rijden we door de akkers van Voorne-Putten richting Haringvlietdam, terwijl Nina Simone ons ontroert met haar sublieme vertolking van ‘I put a spell on you’. Terwijl zij de hoge tonen van de piano laat klinken als het tinkelen van kristal, rijden wij op de dam met uitzicht op water dat volgens Gerda schittert als (Swarovski)kristal. 

We parkeren bij de ingang naar het Vogelobservatorium Tij, bij de Deltahaven te Stellendam. Gerda ontdekt een restaurant, Basta, met terras en stelt voor om daar te lunchen in plaats van in de auto. Goed plan. 

Na de garnalenkroketten lopen we de 300 meter naar vogelhut Tij. Nou….hut… Het is meer een  design vogelvilla. Je kan zien en voelen dat de bedoelingen goed waren, maar in de uitvoering is wat mis gegaan. Kijkgaten met gaas ervoor en ook nog eens op heel onhandige hoogtes, zodat je zowel zittend op een groot houtblok, als staand, net niet ontspannen kan kijken naar wat zich bij en op het water afspeelt. Veel lepelaars zien we: vogel van de dag.

Hoe mooi wil je ‘t hebben..

Dan wordt het tijd om verder te gaan en de mogelijkheden te bekijken voor een wilde, landelijke overnachting. 

Via Havenhoofd, dat mooi aan het water ligt met uitzicht op drooggevallen zandplaten, rijden we over smalle wegjes naar Kwade Hoek. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ziet het er allemaal idyllisch uit; aan de linker kant zicht op de polders en aan de andere kant beginnende duinbegroeiing. Er is zelfs een parkeerplaatsje bij het begin van een duinovergang waar we zouden kunnen overnachten. Alleen is het er wat te donker onder de bomen en ook nog te vroeg. We onthouden het. 

Door naar Ouddorp, waar we thee drinken op het terras van Hotel Duinzicht en het erover hebben of we op het immense parkeerterrein dat daar tegen de duinen aan ligt, zouden willen overnachten. We kiezen ervoor om door te rijden naar de vuurtoren, waar geen parkeermogelijkheid is en gaan verder naar Visschershoek. Onderweg zien en horen we grote vluchten ganzen op weg naar hun slaapplek, net als wij. 

Laten we nou ongeveer op dezelfde plaats terechtkomen, de brandganzen en wij; Volgerland. Water, weiland, witte koeien. Zicht op de vuurtoren. Veel beter kan het niet worden. 

Menu van de dag: rode kool met de kruiden en specerijen die daarbij horen en venkelworstjes. 

Ik denk dat we beneden gaan slapen, want die ganzen houden nog steeds hun snavels niet.

 

 

 

 

8 thoughts on “Van Kwade Hoek en Volgerland

  1. Great to see you are embarking on another trip. From what I saw on the Dutch SBS news, you’re heading into some more warm weather. Where are you heading and for how long a trip? xx

  2. Na de eerste alinea sta ik alweer op het verkeerde been en ben vol vragen. Maar begrijp dat het niet Georgië wordt maar dat jullie gaan vogelen in eigen land en uitvogelen hoe de Swarovski werkt. Gaandeweg zal mogelijk alles duidelijk worden hoop ik. Succes en veel plezier in ieder geval.

    • Ja, snap ik..van dat been. Ik verzuimde te zeggen dat het nu (nog) niet Georgië wordt. Misschien a.s. voorjaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website