Van Proust naar Sand

Maandag 1 mei 2023

Jawel! De klokkentoren was uitgezet vannacht en we hebben goed geslapen. Van de buren konden we ook geen last hebben want we stonden en staan helemaal alleen op het parkeerterrein.  Gerda kwam de nacht door zonder paracetamol, wat helaas niet wil zeggen dat ze beter is en de medicatie wordt na het opstaan hervat. 

Voorts is het bewolkt op een manier die hoop geeft op meer licht. 

Tijdens het ontbijt hebben we zicht op twee houtduiven, die op de muur naast de bus zitten. Eerst zitten ze heel lang stil, dicht tegen elkaar aan. Daarna begint het versierspel: snaveltje wrijven, mannetje pikt vrouwtje in de veren en nog wat subtiel gedoe. Voor er gepaard wordt, draait het vrouwtje een paar keer haar achterkant naar het mannetje toe en loopt een stukje bij hem vandaan. Hij reageert niet, waarop Gerda hem aanspoort: “Schiet dan op joh! Ze vindt het goed!” Na de tweede keer heeft hij het ook door en wipt wild fladderend bij haar achterop. De balanceeract ziet er heel onhandig uit en duurt dusdanig kort dat ik me afvraag of het is gelukt. Ze lijken allebei tevreden en gaan, nu een eindje van elkaar af, bewegingloos voor zich uit zitten staren. Vooruit: vogel van de dag. 

Het is voor het eerst dat ik zo lang naar houtduiven heb zitten kijken. Ik vond het altijd een beetje stomme vogels met dat eindeloze geroekoekoe! Toch ben ik er al heel lang van overtuigd dat wij mensen de dieren en hun intellect zwaar onderschatten en er pas nu achter komen dat ze veel slimmer zijn en meer kunnen dan wij denken.

Onder toezicht van de kerktoren

Frankrijk en zijn monumenten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar nu op pad. Eerst naar de Intermarché en de apotheek, want Ger heeft maar twee paracetamols over. Waze leert ons dat beide winkels op ruim een kilometer afstand liggen van waar we nu staan en dan ook nog eens naast elkaar. Twee vliegen in één coup. 

Dat valt tegen…merde! Alles is dicht, lege parkeerterreinen en dan dringt het door: 1 mei, feestdag in Frankrijk. Wat een stomme trutten zijn wij. Nergens aan gedacht. Drinkwater bijna op, geen fruit, geen groente en, zoals ik al zei, nog 2 tabletten voor Gerda. 

Qua drinkwater brengt een Tabacwinkel onderweg uitkomst. Qua drank niet, ze hebben vele soorten rum, wodka en whisky, maar geen likeur. Gelukkig is onze wijn nog niet op. 

Verder richting Limoges, tolwegen vermijdend. Al pratend over de nieuwe situatie zonder boodschappen besluiten we om toch een stuk tolweg te rijden in de hoop dat daarlangs de wegrestaurants open zijn. Dat klopt. 

Opgelucht gaan we er binnen en tegelijkertijd met weinig verwachtingen. De laatste worden bevestigd. We kiezen voor een groentegerecht in de hoop zo nog iets gezonds binnen te krijgen vandaag en natuurlijk wordt die hoop de bodem ingeslagen. Met wat gruis tussen haar tanden vat Gerda het als volgt samen: “De groentes zijn niet gewassen en daarna doodgekookt”. Ik knik gelaten terwijl een bosje slappe kleine sperziebonen als dooie pieren aan mijn vork hangt. Het ‘eettentje’ is het equivalent van de Spar in Hulst.

Gezelligheid….

Onderweg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is ook een soort winkel, waar ze natuurlijk geen paracetamol verkopen. Wel kleine appels: € 2,80 per stuk. Drie keer raden of wij die hebben gekocht. 

Bij Chateauroux nemen we de afslag in de richting van Ardentes. Het is intussen vrij zonnig geworden met grote bolle wolken erbij, maar toch…een graad of 17/18! Hoe lang is dat geleden? 

Om een uur of vier zijn we het zat. Bij Nohant-Vic (what’s in a name) is een vrij ruime en ook intieme parkeerplaats, aan drie kanten omsloten door bomen en weiland. Het is er leeg en we kiezen een plek achterin, op ruime afstand van de D943 die door een heg aan het oog wordt onttrokken. Biertje, wijntje….niks meer aan doen.

Nou…nee, zo gaat het nu niet. Gerda is zuinig op de pillen en voelt zich hondsberoerd. Na een tijdje gaat ze op het bovenbed liggen en hoopt even in slaap te vallen. Haar temperatuur is 38,6 en dan voel je je inderdaad ziek.

Naast George

Er is ook een verrassing: wat we gisteren hadden met Proust gebeurt hier opnieuw, maar dan met George Sand. Van niks wetend ontdekken we dat de schrijfster hier heeft gewoond en in 1876 op haar landgoed in dit dorp is overleden. We staan blijkbaar vlakbij haar huis, dat nu geheel aan haar gedachtenis is gewijd. Misschien morgen even kijken. 

De grootste prioriteit echter is een bezoek aan de dichtstbijzijnde apotheek. Naast pillen wil Ger ook proberen of ze een antibioticumkuur kan kopen. 

Menu van de dag: boterham met Ardenner worst en spiegelei. Gerda krijgt ons laatste tomaatje en er is nog karnemelk genoeg voor ons allebei. 

Hoe prozaïsch kan je een verhaal besluiten.

 

 

 

 

 

10 thoughts on “Van Proust naar Sand

 1. Arme Gerda! Maar op afstand leven we allemaal met haar mee. Geef haar maar een dikke knuffel van mij. Ze kan me toch niet aansteken:))
  Liefs van een vol goede hoop hebben Landgraafs vriendinnetje. ( je weet wel waarom!)

 2. Je mag me een keer uitleggen dan wat duiven dan wel voor slimme dingen kunnen… Of is het dat ze precies weten hoe ze mijn campertje kunnen vinden om dat te beschijten ?
  Beterschap voor Gerda en met zoveel liefde van jou en dat laatste tomaatje moet het natuurlijk beter gaan. 😉

  • Haha, ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit een houtduif op iets slims heb betrapt.misschien moet ik beter opletten. Voor de actie van gisteren is in elk geval weinig intellect nodig…denk ik. Dank je voor de goeie wensen, gaat vast lukken!

 3. Zo leuk, we hebben ooit dezelfde route gereden en zijn ook in aanraking met Proust gekomen, er is zelfs ergens nog een museum wat we bezocht hebben (in een café).
  Ik heb erg te doen met Gerda, dat is niet niks om te reizen als je ziek bent, beterschap en paracetamollen gewenst.
  Jullie voelen de warmte al, dat gaat helemaal goed komen, het is hier in Calpe al volop zomer.
  Op naar de warmte, hasta la vista.

  • Ja, wij zijn gek op musea in café’s!! Jammer dat we het hebben gemist. En de warmte prima, alleen…voor ons hoeven ze daar niet mee te overdrijven; 25° is genoeg.😀

 4. Gosh, I hope that Gerda’s situation will soon improve. It mustn’t be easy to travel while not feeling 100%.
  I love your stories about the little towns you encounter and the ease with which you find accommodation for the night. Warren and I will resume our travels end this year or early 2024.
  With regard to the image of those huge stags (herten) there are plenty of those living nearby in woodlands and crossing the roads at night.

 5. Beterschap Gerda!! Wat vervelend; toch een beetje echt griep waarschijnlijk. Hopelijk vinden je snel een apotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website