Waar beginnen we aan?

17 april 2018

Die vraag is niet in een paar zinnen te beantwoorden. Wat niet wegneemt dat, na het lezen van vele blogs en sites, onze hoofden vol beelden en gedachten zitten over wat ons te wachten staat. Eén van de gevolgen daarvan is dat ‘s nachts om een uur of drie, na de plaspauze, de slaap ons niet als vanzelfsprekend terugvoert naar zijn niemandsland. Hoewel, eigenlijk is het andersom; de slaap wil wel, maar wij staan voor grenzen met corrupte douaniers, bij tankstations zonder diesel, op 4000 meter hoogte met een lekke band en op gladde stenen midden in een snelstromend riviertje.

Natuurlijk wapenen we ons tegen al die ellende. Tegen douaniers die onterecht geld willen door middel van stapels kopieën van allerlei documenten en een flinke portie toneelspel. (Nep)agenten die ons willen bekeuren omdat we zogenaamd te hard rijden, laten we de gemeten snelheid op de dashcam zien.
Voor een land (bijna) zonder diesel hebben we jerrycans en een slang om eventueel brandstof uit de tank van een vrachtwagen te hevelen.
En om uit dat riviertje te komen, hebben we een lang sleeplint dat aan een andere auto vastgemaakt kan worden.
De lekke band is nog even een probleem. We hebben wel een reserveband, maar weten nog niet hoe we om moeten gaan met een soort adapter die weer op een stuk gereedschap moet worden gezet teneinde de velg los te krijgen…of zoiets! Daarna kunnen we pas de band verwisselen. Gaan we nog vragen in de garage.

Afgezien van bovenstaande blijft er nog genoeg over om wakker van te liggen. De visa die wij hebben, dankzij het goede werk en de voortreffelijke service van Russia Travel hier in Amsterdam, garanderen niet eens dat je het land daadwerkelijk in mag. Zo staat het in de voorwaarden. Als de douaniers iets vinden wat hen niet aanstaat, kunnen ze je alsnog de toegang tot hun land ontzeggen.
Ben je éénmaal binnen, moet je je visum (vaak tegen betaling) van tijd tot tijd laten registreren bij een hotel dat daartoe bevoegd is èn er zin in heeft! De reçu’s goed bewaren, om ze bij het verlaten van het land aan de ambtenaren te tonen. Volgens de verhalen vragen ze er zelden of nooit naar, maar je zal ze toch net hebben weggegooid!

Voorts rekenen we op wat bescheidener ellende, zoals daar zijn: erg slechte wegen, landverschuivingen, ingestorte bruggen, teken, hordes vliegen en (malaria)muggen, hoogteziekte, dichte bergpassen, motorstoringen ten gevolge van de hoogte en de slechte diesel, schade aan de auto en last but not least, beperkt en/of slecht internet.
Maar…. het kan ook allemaal meevallen!!

Met enige regelmaat vragen wij ons af: is dit wat we willen? Het antwoord is nog steeds ‘ja’.
“Ik heb een reeks boeken, die allemaal over Centraal Azië gaan”, zegt Ger, “blijkbaar is het verlangen naar die regio er altijd geweest”. En ik? Bij mij zorgen namen als Samarkand, Tashkent, Dushanbe en Bishkek er voor dat ik denk er naar toe te willen. Als ik het wat aandik, zou ik het een soort gevoel van heimwee kunnen noemen naar iets waar je nooit was. Emoties. Maar…. het kan ook allemaal tegenvallen!

De feiten: geplande vertrekdatum is zondag 29 april. Ons double entry visum voor Rusland loopt af op 30 juli. Dus uiterlijk die dag moeten we Rusland uit via een grensovergang met Letland in de buurt van Zilupe. Ook op de heenweg komen we daar langs.
In grote lijnen ziet onze geplande route er als volgt uit:

Moskou, Astrakan. Grenspassage naar Kazachstan. Atyrau, Beyneu en daarna de grens met Uzbekistan over naar Nukus, Khiva, Buchara, Samarkand…
Daarna de grens over naar Tadjikistan. Dushanbe, Qal’ai-Khumb, Khorog, Ishkashim, Langar, Murghab. Na Murghab de grens met Kirgizie over naar Osh, Bishkek, Karakol. Daarna terug Kazachstan in, Almati, daarna noordwaarts Ayagoz, Ridder. Hierna de grens over om de Russische kant van het Altai Gebergte te zien. Daarna via Novosibirsk weer richting Moskou en huis.
We zullen onderweg detailfoto’s plaatsen op het blog van de kaart met de route, die er door omstandigheden ook wat anders uit kan gaan zien.

Een punt is nog: hoe komen we zo gemakkelijk mogelijk aan een zo sterk mogelijk internetsignaal? Lokale simkaarten? Skyroam? Plaatselijke WiFi? Ons Huawei mifi-apparaatje? Of bij de KPN een bundel kopen voor die landen, indien mogelijk? Wie het weet, mag het zeggen. Gelukkig denken er al een paar lieve vrienden met ons mee! We gaan zelf ook nog op zoek.

Misschien is het vreemd, maar het geeft een goed gevoel dat er mensen zijn die ons volgen. Een beetje alsof we er niet helemaal alleen voor staan.
Voor ik al te sentimenteel word nog een laatste vraag: wat zeggen we aan de Russische grens als ze vragen wat voor business we in hun land komen doen? We hebben namelijk een zakenvisum.

14 thoughts on “Waar beginnen we aan?

 1. Bij een zakenvisum zonder direct van toepassing zijnde bezigheden is een strak verhaal vereist. Jullie zouden op huizenjacht kunnen zijn voor welgestelde Nederlanders, de dochter van Poetin weet hoe krap en duur Nederland is. Verder kunnen jullie goed door als culinair resensent of wijn inkoper. Het beste is dat Riet schrijver is en inspiratie opdoet voor een roman. Ambassadeurs voor micro krediet, handelaar in stierensperma, internationaal dating bureau, ronselen van verpleegkundigen, het kan allemaal als je er maar in geloofd. Oh ja, en bij Vista print wel overal visitekaartjes voor laten drukken met veel goud. Kun je achterlaten en helpt hen ook te geloven in jullie verhaal. Goede reis!

 2. Wow dames! Ik ben stinkend jaloers. Positief dan wel, dat begrijpen jullie ook:)
  Wat een onvergetelijke reis zal dat worden. Ik ga jullie met héél veel plezier volgen. Ik weet zeker dat jullie het gaan redden.
  Liefs
  Carry

 3. Well, if all goes to plan we’ll be traveling together although on different sides of the globe.
  Warren and I will start our trip on 1 May when the school holidays finish. However… just heard that a unit has become available in my home village that I’ve been waiting for since a year or two. Yet I’m in Sydney at the moment and not in Melbourne. My son Victor will have a look tomorrow and act on my behalf. There is a lot of interest in those units. So, to make a long story short, will we finally be able to go on our extended trip to WA, or will we have to return to Melbourne to move house first? Time will tell.
  Safe travelling to you two and I’ll be looking forward to your adventures.

  • Jeeeetje Ruud! Wat een samenloop van omstandigheden, heerlijk datVincent ter plekke is.
   Wij duimen voor jullie dat dat mag lukken, alleen…..als het lukt dan komt er een hele organisatie van verhuizen en de administratie daarvan op jullie af.
   En als de reis dan uitgesteld gaat worden is het klimaat jullie minder goed gezind denk ik.

   Wat inderdaad heel bijzonder is vind ik, dat misschien ieder van ons aan de andere kant van de wereldbol zo’n avontuur gaan beleven.

   We wachten gespannen af wat de afloop van het huizen project wordt, succes!
   Liefs van ons,
   Gerda

 4. Blijkbaar weten jullie vrij goed waar je aan beginnen .
  Goede reis ,we volgen jullie
  mvg
  Adri

  • Ha Adri, leuk om van je te horen! Internettechnisch gesproken, hoop ik dat er wat te volgen valt. Aan mij zal het niet liggen. Groeten!

 5. Zoooooooo wat een nieuws en inderdaad was mijn eerste gevoel: “waar beginnen ze aan” en daarna……wat ontzettend GAAF!
  Petje af voor jullie en wij wensen jullie dan ook een prachtige reis toe.
  Hopelijk vinden jullie overal internet zodat wij jullie op de voet kunnen volgen, ZIN IN.
  Goede reis, wereldvrouwen
  Liefs, Maurice en Yvonne

  • Dank jullie wel! Internet Volente gaan we jullie op de hoogte houden! En geniet nog lekker door daar! Liefs van ons.

 6. Met alle verslagen van eerdere avonturen in herinnering weet ik dat dit allemaal gaat lukken, dank zij gezond- of ongezond verstand, zesde, zevende en achtste zintuig, lef, woman power, onverwachte hulp en initiatieven van prachtige mensen énnnnn ……………. onverslaanbare VW- bus!!!
  Heel veel plezier toegewenst en graag ook weer tot ziens!

  Gerrit en Tini.

  • Haha….wat een vertrouwen! En die bus, daar zit wel wat in, dat hoor je nog wel! Hij staat voorlopig nog bij het Camper Centrum in Amersfoort…

 7. Beste Gerda en Riet,

  Heeeel veel plezier daar en we kijken uit naar de leuke verhalen. Groetjes en succes!!!!
  Peter?

  • Ha Peter! Dank je wel. Hopen op voldoende signaal. En wat zullen we verlangen naar jullie mooie vissen!! Groeten aan iedereen. Riet en Gerda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website